Uztura speciālisti aicina neaizmirst par sabalansētu uzturu un kustībām! - Rīgas veselības centrs

Uztura speciālisti aicina neaizmirst par sabalansētu uzturu un kustībām!

Turpmāk “Rīgas veselības centrā” pacientus par veselīgu uzturu un sabalansētu ēdienkarti konsultēs divas uztura speciālistes, jo kolēģei filiālē “Imanta” Inetai Jurkevicai pievienojusies sertificēta uztura speciāliste Alīna Kirillova, kura klientus pieņems filiālē “Bolderāja”, “Ķengarags” un “Ziepniekkalns”.

Septiņus gadus studējusi Rīgas Stradiņa universitātē, A. Kirillova ieguvusi bakalaura profesionālo grādu veselības aprūpē un uztura speciālista kvalifikāciju, bet 2017. gadā – akadēmisko veselības zinātņu maģistra grādu uzturzinātnē.

A. Kirillova ir Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas biedre, līdz šim vadījusi lekcijas, seminārus, piedalījusies projektos, kas veicina veselīgu dzīvesveidu un skaidro sabalansēta uztura pamatprincipus.

A. Kirillova uzsver, ka ir ieinteresēta palīdzēt cilvēkiem, daloties ar savām zināšanām par veselīgu uzturu, kā arī uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti ar uzturu: “Katrai saslimšanai, katram dzīves posmam ir sava ēdienkarte. Nav jāgaida slimība, lai vērstos pie uztura speciālista – jau laikus varam veidot veselīgus ikdienas paradumus un ēdienkarti!”

 

Tādējādi šobrīd Rīgas veselības centrā klientus pieņem trīs uztura speciālistes:

Alīna Kirillova – filiālē “Ķengarags”, “Ziepniekkalns”

Ineta Jurkevica – filiālē “Imanta”, “Ziepniekkalns”

Antoņina Osokina – filiālē “Bolderāja”, “Iļģuciems”

Pieraksts pie rehabilitācijas nodaļas koordinatora, kontaktinformācija:

  • filiāle “Iļģuciems” – 62888805
  • filiāle “Ķengarags” – 62888806
  • filiāle “Ziepniekkalns” – 62888803
  • filiāle “Imanta” – 62888804
  • filiāle “Bolderāja”– 62888802
e-pasts: rehab.koordinatori@rigasveseliba.lv

Pierakstu var veikt arī patstāvīgi portālā www.eveselibaspunkts.lv ŠEIT

INFORMĀCIJAI

Uztura speciālists  ir augsti kvalificēta ārstniecības persona, kura piedalās pacienta ārstēšanas, rehabilitācijas un veselības veicināšanas procesā. Uztura speciālists izvērtē pacienta veselības stāvokli, ēšanas paradumus, ikdienas fizisko aktivitāti. Pamatojoties uz iegūto informāciju, sniedz uztura rekomendācijas. Sastādot ēdienkarti, ņem vērā pacienta svaru, augumu, vecumu, dzīvesveidu un veselības traucējumus. 

Pie uztura speciālista var vērsties dažāda vecuma pacienti ar jautājumiem par veselīgu ēdienkarti ikdienā, ēdienkartes plānošanu:

  • Uztura terapija cilvēkiem ar lieko svaru vai samazinātu svaru; gadījumos, kad ir paaugstināta vai samazināta ķermeņa masa.
  • Ēšanas traucējumi – anoreksija, bulīmija, kompulsīvie ēšanas traucējumi.
  • Nepieciešamā diēta dažādu saslimšanu gadījumos:
    • 1. vai 2.tipa cukura diabēts
    • sirds un asinsvadu slimības
    • hipertensija
    • anēmija
    • onkoloģiskas saslimšanas
    • locītavu slimība;
    • vairogdziedzera slimības
    • kuņģa, aizkuņģa dziedzera, nieru, barības vada, aknu slimības
    • alerģijas
    • produktu nepanesība, gremošanas traucējumi vai diskomforta sajūta (vēdera uzpūšanās, aizcietējumi, dedzināšanas sajūta u.c.)
  • Pareiza uztura izvēle dažādos dzīves posmos:
    • bērnu un jauniešu uzturs (piebarošana, 1–3 gadi, 4–7 gadi, 8–12 gadi, pusaudžu vecums)
    • sportistu uzturs
    • plānojot grūtniecību, grūtniecības laikā, bērna barošanas laikā
    • menopauzes laikā
    • senioru uzturs
    • uzturs pēc operācijām

Konsultāciju laikā uztura speciālists:

  • Analizēs ķermeņa antropometriskos rādītājus: svaru, garumu, vidukļa – gurnu attiecību, ĶMI – ķermeņa masas indeksu.
  • Novērtēs vispārējo veselības stāvokli, izzinās svara vēsturi.
  • Izvērtēs ēšanas paradumus, fiziskās aktivitātes līmeni un dzīvesveidu.
  • Noteiks organismam nepieciešamo kaloriju daudzumu, kas diennaktī jāuzņem atbilstoši svaram, augumam, vecumam un fiziskai aktivitātei.
  • Izskaidros veselīga uztura pamatprincipus, veselīga ēdiena gatavošanas paņēmienus, svara kontroles metodes.
  • Sniegs uztura rekomendācijas un individuālu risinājumu pacienta mērķiem.
  • Atbildēs uz jautājumiem par veselīgu uzturu un veselīgu produktu izvēli.